Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Dr. Terror' s House of Horrors, Freddie Francis, 1965


 Με τον ελληνικό τίτλο  «Οι 5 Μελλοθάνατοι», αυτό το ενδιαφέρον b-movie από την Αγγλία και το σκηνοθέτη Φρέντι Φράνσις (Freddie Francis), ο οποίος εδώ ("Dr. Terror' s House of Horrors", γνωστό και ως "The Blood Suckers"), υπογράφει την καλύτερη ίσως ταινία του. Με σημαντικό καστ: Πίτερ Κάσινγκ, Κρίστοφερ Λι, Ρόι Καστλ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Άλαν Φρίμαν, Τζένιφερ Τζέιν.
 Η ιστορική αυτή ταινία ήταν η πρώτη από πολλές που θα ακολουθούσαν από τα θρυλικά στούντιο της Amicus στη Μ. Βρετανία και είναι με βεβαιότητα μια από τις καλύτερες όλων, που ακόμη και σήμερα κρατάει την φρεσκάδα της.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Πίτερ Κάσινγκ είναι ο Δόκτωρ Τέρορ (Τρόμος), ένας μυστηριώδης μάντης που επιβιβάζεται σε ένα τρένο και προσφέρεται να διαβάσει τη μοίρα πέντε άλλων επιβατών με κάρτες Ταρό.
Πέντε διαφορετικές ιστορίες ξεδιπλώνονται: Ένας γιατρός ανακαλύπτει ότι η νέα του γυναίκα είναι βρικόλακας, ένα γιγαντιαίο φυτό καταλαμβάνει ένα σπίτι, ένας αρχιτέκτονας επιστρέφει στο σπίτι των προγόνων του για να βρει έναν διψασμένο για εκδίκηση λυκάνθρωπο, ένας κριτικός τέχνης καταδιώκεται από ένα κομμένο χέρι και ένας μουσικός μπλέκει με βουντού
.

 Ο  Freddie Francis, φημισμένος σκηνοθέτης (κακών έως κάκιστων) ταινιών τρόμου, υπογράφει εδώ, με ένα νουάρ την καλύτερη στιγμή της καριέρας του.

 Ένα τρένο οδεύει σε άγνωστη κατεύθυνση. Πέντε ξένοι όλοι κι όλοι οι επιβάτες και ένας έκτος, περίεργος άντρας και μέντιουμ, ο Δρ. Τρόμος, θα τους παρασύρει σε ένα ριψοκίνδυνο, αισθαντικό και... θανατηφόρο παιχνίδι. 

 Όλα θα ξεκινήσουν από τις κάρτες «Ταρό» που κουβαλά πάντοτε μαζί του ο μυστηριώδης άντρας. Αφού καμφθούν οι αρχικές αντιρρήσεις από τους υπόλοιπους πέντε, υποψήφια θύματα του τρελού, ένας ένας θα μάθει τη μοίρα του από το... μέντιουμ. 

 Έτσι θα γίνουμε μάρτυρες πέντε ιστοριών τρόμου, που συνθέτουν το παζλ αυτού του σπονδυλωτού φιλμ. Όλες τις εξιστορεί ο δρ. Τρόμος (ένας γοητευτικά απόκοσμος Πίτερ Κάσινγκ), ακολουθώντας πάντα τα Ταρό, τα οποία προμηνύουν όχι απλώς δυσάρεστες, αλλά μη αναστρέψιμες καταστάσεις για κάθε έναν από τους πέντε συνεπιβάτες, αφού για όλους «αποκαλύπτεται» ο Θάνατος!

 Στην πρώτη ιστορία, ένα ζευγάρι αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα έρωτας ακόμα και μετά από 200 χρόνια σχέσης, στην δεύτερη ένα αναρριχητικό φυτό αρνείται να κοπεί και πολιορκεί τους υποψήφιους κηπουρούς, στην τρίτη ένας μουσικός αποφασίζει να διασκευάσει ένα κομμάτι που χρησιμοποιείται σε τοπικές τελετές βουντού, στην τέταρτη ένας φλεγματικός κριτικός τέχνης παίρνει αυτό που του αξίζει από έναν καλλιτέχνη που αδίκησε, και στην Πέμπτη και τελευταία ένας Αμερικάνος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε μια σχέση που η γυναίκα του είναι βρικόλακας!

 Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι ιστορίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ενώ αν και η κατάληξή τους είναι αρκετά προβλέψιμη, η ατμόσφαιρα που αναδύουν, καθώς και η σκηνοθετική προσέγγιση του Φράνσις αλλά και το έξοχο μαύρο χιούμορ που χρησιμοποιείται και φυσικά, οι δυνατές ερμηνείες συνολικά, καθιστούν αυτό το b-movie μία από τις κορυφαίες ταινίες του είδους, αλλά και γενικά, ως μία άκρως ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πρόταση. 

 Βαθμολογία: 6,5/10

1 σχόλιο: