Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Chinatown, Roman Polanski, 1974

 Μεταφορά απ' το άλλο μπλογκ με την "Chinatown" του Roman Polanski:

 Μία σπουδαία ταινία από τα ΄70s. Για πολλούς η επιτομή των film noir. Για άλλους μέσα στις 30 καλύτερες Αμερικάνικες όλων των εποχών. Όπως και να χει η "Chinatown" αποτελεί το μεγάλο αριστούργημα του Πολάνσκι.

 Η υπόθεση της ταινίας:

 "Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Jack Gittes προσλαμβάνεται από μία κύρια που ισχυρίζεται ότι είναι η κυρία Mulwray με σκοπό να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της ότι ο σύζυγός της διατηρεί εξωσυζυγική σχέση. Λίγο μετά και αφού η υπόθεση αποκτά απροσδόκητη δημοσιότητα , η αληθινή κυρία Mulwray επισκέπτεται τον Gittes απειλώντας τον ότι θα τον μηνύσει εξαιτίας της τροπής που πήρε η όλη ιστορία. Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει, ο ντετέκτιβ μπλέκεται σε μία πολύπλοκη ιστορία μυστηρίου που περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα φόνο, ένα σκάνδαλο που αφορά την υδροδότηση της πόλης, τη διαφθορά των αστυνομικών οργάνων και μία υπόθεση αιμομιξίας. Η ιστορία τοποθετείται στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ’30 και βασίζεται σε πραγματικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την πόλη και είχε σχέση με την καταστροφή που προκλήθηκε το 1928 από την κατάρρευση του φράγματος του Αγίου Φραγκίσκου στην ίδια περιοχή".

Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας βασισμένη στο εξαιρετικό, δαιδαλώδες και βραβευμένο με Oscar σενάριο του Robert Towne. Το μεγάλο ατού, το οποίο εκτοξεύεται στα χέρια του ιδιοφυούς σκηνοθέτη.
Καταπληκτικός -όπως πάντα- ο Νίκολσον, femme fatale η Ντάναγουεϊ, δυναμικός κακός ο... σκηνοθέτης Τζον Χιούστον, πραγματικά σπουδαία ταινία.

* Η "Chinatown" προτάθηκε για ακόμη 10 Όσκαρ.
* Το σενάριο του Towne προέβλεπε happy end, αλλά ο Polanski επέμεινε (εμφανώς επηρεασμένος από τα γεγονότα που συνέβαιναν τότε στη προσωπική του ζωή) στο 'μαύρο' φινάλε που είδαμε και τελικά έμεινε στην ιστορία. Από τα κορυφαία φινάλε ever!
* Η Chinatown είχε προβλεφθεί να ακολουθηθεί από 2 συνέχειες. Μόνο η δεύτερη εμφανίστηκε στις οθόνες (The Two Jakes, 1990) γυρισμένη από τον ίδιο τον Νίκολσον αλλά η εμπορική της αποτυχία απέτρεψε το να γυριστεί και η 3η συνέχεια.
* Για το ρόλο της Mrs.Mulwray είχε προταθεί αρχικά η Τζέιν Φόντα αλλά ο Polanski επέβαλε τη Ντάναγουεϊ.

Βαθμολογία: 9,5/10

13 σχόλια:

  1. Η επιτομή των noir δεν θα το έλεγα αλλά μια από τις καλύτερες ταινίες του αγαπητού Polanski σίγουρα. Έκπληξη για την εποχή εκείνη το πώς κατάφερε να επαναπροσδιορίσει κάποιους κανόνες που θεσπίστηκαν στα 40s από τα θηρία. Ωραίος ο άτιμος…

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι,εγώ θα το έλεγα και θα το παραέλεγα!Τι ταινιάρα!Και το πιστεύω αυτό έπειτα από δεύτερη θέαση,αφού την πρώτη φορά δεν με είχε ενθουσιάσει. Ειδικά το κλείσιμο της ταινίας,με την κλασική ατάκα "Forget it Jake,it's Chinatown" είναι,θα έλεγα,στοιχειωτικό.Δεν είναι λίγο ειρωνικό που ίσως η καλύτερη(άντε,στις 5 καλύτερες) ταινία νουάρ είναι έγχρωμη;:Ρ

    Η συνέχεια αξίζει;Δεν το έχω δει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα Chris, ξερω οτι σου αρεσει ο Πολανσκι. Μαγκας, πρωτοπορος και ασυμβιβαστος. Και αντικειμενικα ειναι τρομερος σκηνοθετης. Μα τοσες σπουδαιες ταινιες, τοσα αριστουργηματα!
    Πολλοι λιγοι συναδελφοι του ετσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Edgar Nolan Poe (τι εγινε το καθιερωσες αυτο το nick;)
    Και απο δευτερη και απο τριτη και απο τεταρτη (τοσες το 'χω δει εγω)!

    Για την ειρωνια με το χρωμα δεν εχεις αδικο! Αυτος ειναι και ο λογος που ορισμενοι, οπως και ο Chris δεν το δεχονται ευκολα. Το film noir, αυτο το υπεροχο κινηματογραφικο ειδος εχει συνδεθει αρρηκτα με το ασπρομαυρο. Κι ερχεται ο αθεοφοβος να το καταρριψει αυτο θεαματικα. Δεν ειναι και λιγο πραγμα!

    Η συνεχεια δε λεει απολυτως τιποτα.. Μετριοτητα, δυστυχως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τουμπανο ταινια
    τα εχει ολα
    το τσιροτο του τζακ-ολα τα λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ.ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα tenta πραγματικα εκπληκτικη ταινια.
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φοβερή ταινιάρα (λογικό, αφού μιλάμε για Polanski).
    Παντού βλέπω οτι θεωρείται η καλύτερή του, κάτι με το οποίο διαφωνώ, αν και φυσικά είναι μέσα στις 4-5 κορυφαίες του !
    Μόνο ο Polanski μπορούσε να ανανεώσει με τόσο αριστουργηματικό τρόπο το (ψιλοξεχασμένο εκείνη την περίοδο) είδος του noir ! Θεός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ το επαιξα τελικα το παιχνιδι, ευχαριστω για την προσκληση, νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. curious ape ταινιαρα, ωστοσο δυσκολα μπορει να καταληξει κανεις στο ποια ειναι η κορυφαια ταινια ενος τεραστιου δημιουργου, οπως ειναι ο Πολανσκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά, συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά ξέρεις πώς είναι... Όταν γουστάρεις, και ασχολείσαι συστηματικά με ένα αντικείμενο (όποιο κι αν είναι αυτό), αρχίζουν και σε απασχολούν τέτοια θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα τι ταινιάρα! Πάντως επιτομή δεν θα το έλεγα σε καμία περίπτωση γιατί πιστεύω ότι αυτόν τον τίτλο δικαιούνται άλλες αριστουργηματικές ταινίες, από την χρυσή εποχή, όπως το "Double Indemnity" (για μένα το πιο τέλειο φιλμ νουάρ) ή το "Out of the Past". Αλλά σίγουρα πρόκειται για μια ταινία σταθμό επειδή κατάφερε να ορίσει ένα καινούριο υποείδος στον κινηματογράφο, αυτό του νέο-νουάρ, του οποίου και αποτελεί την επιτομή. Αυτό που την κάνει τόσο σπουδαία είναι ότι κατάφερε να αναστήσει ένα πεθαμένο αλλά πολύ σημαντικό, κατά την γνώμη μου, κινηματογραφικό είδος παίρνοντας τα κυριότερα χαρακτηριστικά του και προσαρμόζοντάς τα στο κλίμα και την αισθητική των ‘70ς, μακριά από το στυλ, την φόρμα, τον κλασικισμό και τις όποιες υπερβολές που χαρακτήριζαν τα φιλμ νουάρ εκείνης της εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν μια καταπληκτική ανασύσταση της εποχής σε ένα ηλιόλουστο παρακαλώ Λος Άντζελες, κάτι ασυνήθιστο για φιλμ νουαρ. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία του Πολάνσκι. Είναι η τρίτη αγαπημένη μου μετά το "Rosemary's Baby" και τον "ένοικο". Όταν βλέπω ταινία φιλμ νουάρ ξέρεις πως παθιάζομαι.

    4,5: Πολύ καλή +

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ξερω οτι γουσταρεις αυτο το κινηματογραφικο ειδος.
    Ταινιαρα ακριβως. "Rosemary's Baby" πρωτο ε; Χμμ, πολυ δυσκολη επιλογη για Πολανσκι, αλλα η τριαδα λογικα πρεπει να ειναι αυτη που αναφερεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή