Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

The Italian Job, Peter Collinson, 1969


 "The Italian Job", ή «Ληστεία αλά ιταλικά» απ' τον Peter Collinson και το 1963. Μία πολύ καλή και ευχάριστη ταινία, που ουσιαστικά έκανε διάσημο τον Michael Caine. Γυρίστηκε ένα αξιόλογο ομότιτλο remake το 2003 απ' τον Gary Grey.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ο Τσάρλι Κρόκερ (Μάικλ Κέιν) μόλις έχει αποφυλακιστεί και ετοιμάζει ένα μεγαλοφυές σχέδιο
για αυτό που θα μείνει στην Ιστορία ως "το κόλπο του αιώνα". Με την παρότρυνση και τη βοήθεια
μιας εγκληματικής ιδιοφυΐας, του κυρίου Μπέικερ (Νόελ Κάουαρντ), ο Τσάρλι οργανώνει μια
ομάδα από κορυφαίους κακοποιούς για να ληστέψουν τέσσερα εκατομμύρια δολάρια κυριολεκτικά
"κάτω από τη μύτη" της αστυνομίας του Τορίνο. Με την ιταλική αστυνομία αλλά και τη Μαφία να τους καταδιώκουν, ο Τσάρλι ανακαλύπτει ότι το να αρπάξουν τα χρήματα δεν είναι και τόσο δύσκολο. Το πρόβλημα είναι το πώς θα ξεφύγουν με αυτά...


 Ο Τσάρλι λοιπόν (ένας πολύ καλός Μάικλ Κέιν) αποφυλακίζεται και αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει το σχέδιο ενός πρώην συνεργάτη του: να ληστέψει ένα φορτίο ράβδων χρυσού που η κυβέρνηση της Κίνας στέλνει στο Τορίνο, ως αντάλλαγμα της συνεργασίας της με την εταιρεία Φίατ.
 Αμέσως μετά την αποφυλάκιση του τον μαζεύει η φιλενάδα του με το κλεμμένο αυτοκίνητο που ανήκει στον Πακιστανό πρέσβη. "Είμαι έξω απ' τη φυλακή 5' και ήδη βρίσκομαι μέσα σε ένα καυτό αμάξι" αναφωνεί ο Τσάρλι μόλις το αντιληφθεί!
 Στη συνέχεια μαζεύει την ομάδα των κορυφαίων κακοποιών και βάζει μπροστά το μεγάλο σχέδιο, το "κόλπο του αιώνα". "Δουλεύουμε σαν ομάδα και αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε αυτό που σας λέω" λέει με νόημα ο Τσάρλι, ο αρχηγός!
 Το σχέδιο του όντως είναι τρομερό και πάει κατευχήν, μέχρι το τρομερά αγωνιώδες και «ανοιχτό» φινάλε που δίνει μπόνους στο φιλμ!

 Και ο Πήτερ Κόλινσον σκηνοθετεί μία απολαυστικότατη περιπέτεια και παράλληλα μία κλασική πια ταινία απ' τα '60s. Πρόκειται για μία ευχάριστη κωμωδία ασταμάτητης δράσης, ενώ έχει δικαίως καταγραφεί για την πιο τρελή καταδίωξη με αυτοκίνητα στην ιστορία του κινηματογράφου!

 Η «Ληστεία αλά ιταλικά» έχει αναγνωριστεί προσφάτως ως μία απ' τις 30 καλύτερες αγγλικές ταινίες όλων των εποχών. Οπωσδήποτε πάντως πρόκειται για μία άκρως ευχάριστη και διασκεδαστική ταινία.

 Βαθμολογία: 7,5/10

6 σχόλια:

  1. Βλέπω πολλές ταινίες τον μήνα αλλά ποτέ δεν έχω πετύχει μία από αυτές που αναφέρεις (άντε μπορεί μία ή δύο)
    Έχω δηλαδή δουλειά ακόμη :)

    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια κλασική του είδους της. Όπως είπες κι εσύ, μια ευχάριστη και διασκεδαστική ταινία, με άρωμα '60ς όπου την παράσταση κλέβουν τα μίνι κούπερ και ο απολαυστικός Μάικλ Κέιν. Το remeke ήταν αρκετά συμπαθητικό.

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταλαγματια ισως να βλεπεις περισσοτερο τις πιο προσφατες ταινιες, εν αντιθεσει με εμενα που γραφω συχνα για παλαιοτερες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. argiri ετσι ειναι, το remake δεν ηταν καθολου κακο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή ταινία, όντως κλασική του είδους.
    Όταν βλέπεις ταινία με Michael Caine, και ειδικά 70's, δεν κοιτάς σκηνοθεσίες και τέτοια.
    Ο άνθρωπος γεμίζει την οθόνη, είναι ο θεός της άνεσης και του στύλ.
    Για αυτόν βγήκε η λέξη cool !
    (Σταματάω πρίν με παρεξηγήσετε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και δεν ειναι μονο ο Caine. Υπαρχουν τοσοι μεγαλοι ηθοποιοι (αντρες & γυναικες) που αρκουν για να απολαυσεις μια ταινια!
    Στην κατηγορια που εντασσεις τον Κεϊν, θα εμπαιναν και οι Νιουμαν, ΜακΚουιν σιγουρα!

    ΥΓ: Καμια παρεξηγηση, αλιμονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή